Gotcha RecruitmentZo pak je persooneelstekort aan.

Zo pak je persooneelstekort aan.

Personeelstekorten zijn een grote uitdaging voor veel bedrijven, vooral in snel veranderende industrieën. Een effectieve manier om deze uitdaging aan te gaan, is door de focus te verleggen naar skill-based hiring, waarbij vaardigheden en competenties van kandidaten centraal staan in plaats van traditionele criteria zoals opleiding en werkervaring. In deze blogpost verkennen we hoe skill-based hiring kan helpen om de juiste talenten aan te trekken en personeelstekorten effectief aan te pakken.

 

Net zoals skiën draait om vaardigheid, niet om ervaring, zo focust skill-based werving op wat je kunt, niet op je cv.

Het belang van skill-based hiring
Skill-based hiring benadrukt de vaardigheden die nodig zijn om een functie succesvol uit te voeren, in plaats van te vertrouwen op vooraf vastgestelde kwalificaties zoals diploma’s. Deze aanpak kan bedrijven helpen om toegang te krijgen tot een breder en diverser talentenpool, waaronder carrièreswitchers, zelfgeleerde professionals en getalenteerde individuen die misschien niet de traditionele onderwijsroutes hebben gevolgd. Net zoals bij het leren skiën, waarbij het niet uitmaakt of je jong of oud bent of waar je vandaan komt, maar het draait om je vermogen om de ski’s te beheersen, zo gaat het bij skill-based hiring om de concrete vaardigheden die iemand bezit en kan ontwikkelen.

Strategieën voor implementatie van skill-based hiring

1. Herdefinieer functiebeschrijvingen
Begin met het herzien van functiebeschrijvingen om nadruk te leggen op de vaardigheden en competenties die nodig zijn voor de rol. Vermijd specifieke diploma- of schoolvereisten tenzij absoluut noodzakelijk.

2. Gebruik vaardigheidstests en assessments
Implementeer vaardigheidstests en praktische assessments in je sollicitatieproces om objectief de bekwaamheden van kandidaten te evalueren. Dit helpt om een duidelijker beeld te krijgen van hun vermogen om de vereiste taken uit te voeren.

3. Trainings- en ontwikkelingsprogramma’s
Investeer in trainings- en ontwikkelingsprogramma’s die het mogelijk maken voor werknemers om de benodigde vaardigheden te leren of te verbeteren. Net zoals iemand kan leren skiën, zijn de meeste professionele vaardigheden aan te leren bij je medewerkers. Zorg ervoor dat je goed nagaat wat de ambities en vaardigheden van je medewerkers zijn, of welke vaardigheden zij nog willen ontwikkelen, zodat je als werkgever hierop kunt inspelen.

4. Promoot een cultuur van levenslang leren
Creëer een bedrijfscultuur die levenslang leren en continue professionele ontwikkeling aanmoedigt. Dit kan helpen om werknemers te motiveren en te behouden, en zorgt ervoor dat je team up-to-date blijft met de nieuwste trends en technologieën.

5. Diversificeer je wervingskanalen
Verbreed je zoektocht naar talent door je wervingskanalen te diversifiëren. Neem deel aan jobbeurzen gericht op vaardigheden, werk samen met vakopleidingen en online cursusaanbieders, en maak gebruik van sociale media om vaardigheidsgedreven rollen te promoten.

Skill-based hiring is een krachtige strategie om personeelstekorten aan te pakken door de focus te verleggen van diploma’s naar daadwerkelijke vaardigheden en capaciteiten. Deze benadering helpt niet alleen bij het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande functies, maar bouwt ook een veerkrachtiger en flexibeler personeelsbestand op. Door vaardigheden centraal te stellen, kan je bedrijf zich aanpassen aan de voortdurend evoluerende eisen van de moderne werkplek en blijf je concurrerend in een krappe arbeidsmarkt.

× Hoe kan ik je helpen?